Nazaj Natisni

Grahova juha s poširanim jajcem

Čas priprave: 40 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Por, kosov: 1
  • Čebula, kosov: 2
  • Česen Bio Zone, strokov: 2
  • Zelenjavna jušna osnova, 1 l
  • Sladka smetana, 1 dcl
  • Grah Natureta, 600 g
  • Jajca Bio Zone, jajc: 4
  • Sončnično olje, po okusu: 1
  • Por, kosov: 1
  • Čebula, kosov: 2
  • Česen Bio Zone, strokov: 2
  • Zelenjavna jušna osnova, 1 l
  • Sladka smetana, 1 dcl
  • Grah Natureta, 600 g
  • Jajca Bio Zone, jajc: 4
  • Sončnično olje, po okusu: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Škratja kulinarika je čislana po vsem svetu. Njihove jedi lahko brez težav prepoznaš po izraziti zeleni barvi. Zadnja mojstrovina izpod njihovih malih prstov je grahova juha, v katero so za nameček vrgli še imenitno poširano jajce.

Postopek:

  • Čebulo in česen na drobno nasekljaj. Por speri pod tekočo vodo in ga nareži na enakomerne kose.
  • Čebulo vrzi v visoko posodo in jo popraži na malo olja.
  • Ko čebula postekleni, v pisker stresi še česen.
  • Ko česen zadiši, se zabavi pridruži še por, ki ga pražiš 3 minute.
  • V kastrolo stresi grah in zlij jušno osnovo. Župco kuhaj toliko časa, dokler ni vsa zelenjava mehka.
  • Pograbi palični mešalnik in vsebino posode pogumno spasiraj v škratje zeleno juho.
  • Posoli in popopraj jo po okusu.

Poširano jajce:

  • V širok lonec nalij vodo in dodaj 0,5 dl kisa.
  • Segrej do vretja, nato ogenj zmanjšaj - voda ne sme brbotati.
  • Vodo v loncu zavrti, da nastane vrtinec.
  • V nizko skodelico ubij jajce in ga zvrni v sredino vrtinca.
  • Jajce kuhaj 3-4 minute, oziroma toliko, da se beljak strdi (rumenjak mora biti na dotik mehek, beljak pa čvrst).

V krožnik pljuskni zajemalko goste juhe, vanjo položi poširano jajce in nakapljaj sladko smetano.

Obvezen prvi korak pri zaužitju te juhe je, da jajce predreš in z užitkom gledaš, kako se rumenjak počasi meša z juho. Takoj zatem jo brez zadržkov požri!

V košarico
V košarico