Nazaj Natisni

Cheesecake kuhanček brez peke

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Spekulas piškoti, 200 g
  • Maslo, 50 g
  • Sladka smetana, 250 g
  • Mascarpone, 500 g
  • Eko pulpa sliva, Lotos Gourmet, 100 g
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 3
  • Želatina v lističih, listov: 9
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Kuhano vino, 300 ml
  • Spekulas piškoti, 200 g
  • Maslo, 50 g
  • Sladka smetana, 250 g
  • Mascarpone, 500 g
  • Eko pulpa sliva, Lotos Gourmet, 100 g
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 3
  • Želatina v lističih, listov: 9
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Kuhano vino, 300 ml
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Ko se ti za obisk najavijo tako ljubitelji tort kot oboževalci kuhanega vina, lahko užgeš bližnjico in jim postrežeš oboje v enem - imenitno prazničen cimetov cheesecake s piškotnim dnom iz spekulas piškotov ter drznim želejem iz kuhanega vina.

Piškotno dno:

200 g spekulas piškotov

50 g masla

Aromatična krema:

250 ml sladke smetane

500 g maskarponeja

100 g marmelade eko pulpa sliva praznična

2 žlici sladkorja v prahu

5 listov želatine

0,5 žličke cimeta

Žele iz kuhanega vina:

300 ml kuhanega vina

4 listi želatine

sladkor po okusu

Piškotno dno:

Maslo stopi nad nizkim ognjem ali v mikrovalovni pečici in ga prelij čez piškote, ki jih prej kruto zdrobiš do drobnega. Midva jih najraje premlativa z valjarjem.

Obroč za torte nastavi na premer 24 cm in ga postavi na tortni podstavek.

Namočene piškote pritisni ob dno obroča in ga poravnaj.

Po notranji strani obroča namesti acetatno folijo. Če ti nagaja, jo lahko na stene obroča zalepiš z malo vode ali kreme.

Krema:

Sladko smetano veselo stepi do čvrstega.

K maskarponeju vmešaj marmelado in cimet, sladkaj pa po okusu.

Želatino potunkaj v hladno vodo in počakaj, da nabrekne. Ožemi jo in vrzi v kozico, ki jo postaviš nad nizek ogenj. Pridno mešaj, dokler se želatina popolnoma ne raztopi.

Z električnim mešalnikom primešaj želatino k maskarponejevi zmesi, na koncu pa nežno s spatulo še stepeno smetano.

Dobljeno kremo vlij na piškotno podlago v tortnem obroču, nato pa nastajajočo tortico postavi v hladilnik.

Žele iz kuhanega vina:

Kuhančka segrej in ga sladkaj po okusu. Ne okušaj ga preveč, da se ti ne prične vrteti!

Želatino namoči v hladni vodi, počakaj, da nabrekne, potem pa jo ožemi in vrzi v vroče kuhano vino.

Nad srednjim ognjem mešaj, da se želatina popolnoma raztopi, nato pa piskrček odstavi.

Zdaj se mora kuhanček dodobra ohladiti, toliko, da se že skoraj zgosti, nakar ga zliješ čez strjeno plast kreme.

Poznaš vajo - od torte se moraš zdaj posloviti za najmanj 6 ur, najraje pa kar čez noč.

Zdaj se pa le pripravi na osupljenost gostov, ko jim postrežeš kuhančka v torti, namesto v šalici.

V košarico
V košarico