Nazaj Natisni

Čokoladni tart z meringo

Čas priprave: 40 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Moto piškoti, 350 g
  • Maslo, 180 g
  • Mlečna čokolada, 200 g
  • Temna čokolada, 200 g
  • Sladka smetana, 300 g
  • Voda, jedilnih žlic: 3
  • Jajca, jajc: 3
  • Beli sladkor, jedilnih žlic: 3
  • Moto piškoti, 350 g
  • Maslo, 180 g
  • Mlečna čokolada, 200 g
  • Temna čokolada, 200 g
  • Sladka smetana, 300 g
  • Voda, jedilnih žlic: 3
  • Jajca, jajc: 3
  • Beli sladkor, jedilnih žlic: 3
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Božičkovi rojstni dnevi so znani po divjih zabavah, katerih se udeležijo praktično vsi prebivalci severnega pola. Kot veli tradicija, morajo gostje belobradežu za darilo prinesti čokoladno jed izpod lastnih prstov/kopit/krempljev. Vsako mora Božiček poskusiti in med vsemi razglasiti svojo najljubšo.

Letos je Božičkov glas prejel imenitno preprost in preprosto imeniten čokoladni tart z meringo.

Sestavine za tart:

350 g moto piškotov

100 g masla

200 g mlečne čokolade

200 g temne čokolade

300 ml sladke smetane

80 g masla

Sestavine za meringo:

3 beljaki

130 g sladkorja

3 žlice vode

Tart:

Piškote zdrobi do finega, jih zmešaj z stopljenim maslom ter pritisni ob pekač za pite s snemljivim dnom.

Pečico segrej na 180 ºC in ji za 6 minut prepusti peko piškotne podlage.

V kozico zlij smetano in vanjo nameči maslo in obe čokoladi. Med mešanjem nad srednjim ognjem čokolado počasi raztopi.

Dobljeno čokoladno lavo prelij čez ohlajeno piškotno dno, vse skupaj pa nato brž pospravi v hladilnik, da se strdi - v nasprotnem primeru bi lahko kak mimoidoči pomočil prst v čokolado.

Meringa:

Sladkor in 3 žlice vode mešaj nad srednjim ognjem, da nastane sirup.

Z električnim mešalnikom priči mlatiti beljake. Tepi jih do mehkih vrhov (ko metlico postaviš pokonci, mora na njej ostati sneg, špička se mora pa prepogniti, nato pa ob stalnem mešanju postopoma dodaj še sirup.

Pograbi dresirno vrečko in vanjo natlači sneg iz beljakov. Na vrh tarta nabrizgaj simpatične kupčke, ki jih nato s kuhinjskim brenerjem kruto zažgeš.

Hrustljavo piškotno dno ponuja izjemen kontrast kremni čokoladni kremi, z zapečeno puhasto meringo pa je ta tart tako dober, da je že kičast.

V košarico
V košarico