Nazaj Natisni

Božična panna cotta

Čas priprave: 30 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Sladka smetana, 500 ml
  • Trajno polnomastno mleko, 100 ml
  • Želatina v lističih, listov: 6
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 4
  • Vanilijeva pasta, čajnih žličk: 1
  • Maline, 100 g
  • Jabolka Bio Zone, kosov: 2
  • Rjavi sladkor, jedilnih žlic: 3
  • Maslo, jedilnih žlic: 2
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
  • Sladka smetana, 500 ml
  • Trajno polnomastno mleko, 100 ml
  • Želatina v lističih, listov: 6
  • Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 4
  • Vanilijeva pasta, čajnih žličk: 1
  • Maline, 100 g
  • Jabolka Bio Zone, kosov: 2
  • Rjavi sladkor, jedilnih žlic: 3
  • Maslo, jedilnih žlic: 2
  • Mleti cimet, čajnih žličk: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Srž daril, ki se zvrstijo konec decembra, je v njihovem odvijanju. Ravno to je pri tej panna cotti najboljše: vroč preliv z jabolki in cimetom se neuspešno trudi zakriti nežno vanilijevo panna cotto, ki pa v sebi skriva tekoče jedro iz malin.

Presenečenj kar ni konec.

Panna cotta:

500 ml sladke smetane

100 ml mleka

6 listov želatine

3 žlice sladkorja v prahu

1 žlička vanilijeve paste

Malinovo jedro:

100 g malin

1 žlica sladkorja v prahu

Preliv:

2 jabolki

3 žlice rjavega sladkorja

2 žlici masla

½ žličke cimeta

Malinovo jedro:

Maline in sladkor pokuhaj in spasiraj. Dobljeno zmes po želji precedi, da se znebiš semen. Malinovo osnovo stlači v modelčke za led in pridno pospravi v skrinjo.

Panna cotta:

Pograbi vanilijev strok, ga razpolovi in iz njega izdolbi semena. Semena in izpraznjen strok vrzi v mešanico smetane in mleka, ki jo segreješ skoraj do vretja. Strok nato odstrani.

Liste želatine namoči v hladni vodi in počakaj, da nabreknejo, nakar jih ožameš in vržeš v smetano. Kozico odstavi z ognja in pusti, da se ohladi - vsake toliko pa njeno vsebino prijazno premešaj.

Aromatično smetano nalij v modelčke za panna cotto in v sredino vsake potopi malinovo ledeno kocko. Postavi jih v hladilnik za 3 ure, oziroma dokler se ne strdijo.

Preliv:

Jabolki olupi, izkoščiči in nareži na enakomerne majhne koščke.

V kozico vrzi maslo, rjavi sladkor, jabolčne kocke in cimet. Kuhaj nad srednjim ognjem, da se jabolki zmehčata in izpustita svoj slasten sok.

Panna cotto čmokni iz modelčkov in prelij še z vročim jabolčnim prelivom.
S kupčkom panna cotte bo čakanje na darila lažje in slajše :)

V košarico
V košarico