Nazaj Natisni

Božični medenjakov tiramisu

Čas priprave: 40 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Medeno testo, 450 g
  • Mascarpone, 500 g
  • Jajca Bio Zone, rumenjakov: 4
  • Sladka smetana, 400 ml
  • Beli sladkor, 140 g
  • Instant kava Clasic, Nescafe, 2 dcl
  • Kakav: po želji
  • Medeno testo, 450 g
  • Mascarpone, 500 g
  • Jajca Bio Zone, rumenjakov: 4
  • Sladka smetana, 400 ml
  • Beli sladkor, 140 g
  • Instant kava Clasic, Nescafe, 2 dcl
  • Kakav: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Medenjakomisu

V Božičkovi delavnici vlada decembra izredno stanje - škrati delajo na polno, Božiček zmedeno hodi gor in dol, jeleni pa opravljajo kot za stavo. Ker je vse našteto kar utrujajoče, jih gospa Božičkova rada preseneti z imenitnim tiramisujem, ki vsebuje medenjake namesto savoiardi (baby) piškotov. Kavica v njemu pa je ravno pravšnja brca, ki jo našteti prišleki potrebujejo za nadaljno delo.

Medenjaki:

  1. Testo za medenjake razvaljaj do debeline približno 3 mm. Iz njega izreži za prst velike trakove in jih razporedi po pekaču, prekritem s papirjem za peko.
  2. Pečico segrej na poštenih 220 ºC in jo za pičlih 3-5 minut zaposli z aromatično peko medenjakov.

Med peko skuhaj instant kofe in ga sladkaj po okusu. Nikar ga ne popij!

Krema:

  1. Jajca ubij in loči rumenjake od beljakov. Slednje pospravi za kako drugo sladico, rumenjake pa vrzi v skledo in postavi nad lonec z vrelo vodo.
  2. K rumenjakom stresi še sladkor, nato pa jih nad paro z metlico stepaj približno 7 minut, da se malce zgostijo.
  3. Rumenjake ohladi in jih zmešaj z maskarponejem. Sladko smetano električno namlati do čvrstega in še njo primešaj k maskarponejevi zmesi.

Sestavljanje:

  1. Kot pri običajnem tiramisuju, se tudi tu keksi namakajo v kavi, le da malce dlje časa, saj niso tako žejni.
  2. S kavo napojene medenjake razporedi po dnu globokega pekača in jih zakrij s plastjo kreme. Naslednje plasti si sledijo tako: piškoti, krema, piškoti.
  3. Stepi sladko smetano in jo nabrizgaj po vrhu tiramisuja. Potresi jo s kakavom in postavi v hladilnik, kjer naj čaka 2 uri.

Ker je medenjakov tiramisu tako odličen, se pogosto zgodi, da Božičkova druščina le hlini utrujenost. Vse za tiramisu!

V košarico
V košarico