Nazaj Natisni

Špinačna rolada z dimljenim lososom

Čas priprave: 35 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pasirana špinača, 450 g
  • Sir gauda, 100 g
  • Jajca Bio Zone, kosov: 5
  • Kremni sir Philadelphia, 100 g
  • Dimljen losos, 100 g
  • Fino mleta morska sol: po želji
  • Celi črni poper v mlinčku: po želji
  • Pasirana špinača, 450 g
  • Sir gauda, 100 g
  • Jajca Bio Zone, kosov: 5
  • Kremni sir Philadelphia, 100 g
  • Dimljen losos, 100 g
  • Fino mleta morska sol: po želji
  • Celi črni poper v mlinčku: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Božičkovi škratje veljajo za pošteno nagajive predrzneže, ki jim na severnem polu lahko konkurirajo le polarni troli. Tako so nekega dne Božička prepričali v to, da bo poskusil rolado, ki jo bodo mali navihanci pripravili.

Božiček seveda pričakuje zrolano sladico, škrati pa so si ga nesramno privoščili in mu ušpičili škratje zeleno špinačno rolado s polnilom iz kremnega sira in dimljenega lososa. O, ti poredneži!

  1. Na nizkem ognju odtajaj špinačo in jo nato dobro odcedi čez fino cedilo, da se znebiš levjega deleža vode.
  2. V posodi zmešaj ohlajeno špinačo, jajca in na drobno nastrgano gaudo. Maso res narahlo posoli in popopraj, saj je dimljen losos že dovolj slan.
  3. Zelenkasto maso premešaj, nato pa razporedi po pekaču, prekritem s papirjem za peko. Na običajnem pekaču od pečice testo ne sme segati do robov.
  4. Pečica je navajena že vsega hudega, zato je 15-minutna peka pri 180 ºC niti gane ne.
  5. Ko se špinačni predpražnik ohladi, ga premaži s kremnim sirom, pri čemer pustiš pri enem robu 3 cm brez premaza.
  6. Rezine lososa razporedi po kremnem namazu, nato pa vse skupaj tesno zvij v rolado.

Rolado vrzi v hladilnik, kjer naj pridno čaka 3 ure.

Preden ohlajen špinačni hlod po gozdarsko razsekaš, po njem nabrizgaj kremni sir in potresi svež nasekljan drobnjak.

Na vidno razočaranje škratov se je ob basanju z zeleno rolado Božiček na polno hohotal, ob tem pa ni niti malo izgledal pretentan.

V košarico
V košarico