Nazaj Natisni

Puhast polnjen venček

Čas priprave: 30 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična ostra moka, 520 g
  • Jajca Bio Zone, kosov: 3
  • Bio mleko, 2 dcl
  • Surovo maslo, 50 g
  • Sveži kvas, kock: 1
  • Beli sladkor, jedilnih žlic: 2
  • Grobo mleta morska sol, čajnih žličk: 2
  • Sir edamec, 150 g
  • Kuhan pršut, 100 g
  • Pšenična ostra moka, 520 g
  • Jajca Bio Zone, kosov: 3
  • Bio mleko, 2 dcl
  • Surovo maslo, 50 g
  • Sveži kvas, kock: 1
  • Beli sladkor, jedilnih žlic: 2
  • Grobo mleta morska sol, čajnih žličk: 2
  • Sir edamec, 150 g
  • Kuhan pršut, 100 g
Priprava - po navodilih avtorja recepta

HO HO HO! Končno je napočil trenutek, ko se lahko brezglavo zapodiš v peko in kuho prazničnih božičnih dobrot! Glavni mož tega obdobja, Božiček, od nestrpnosti že lep čas živčno postopa in kolovrati po kuhinji gospe Božičkove, zraven pa se nekontrolirano hihita.

Dobrodušni kosmatež je namreč celo leto pilil recept za tale venec, sestavljen iz nesramno puhastih kroglic, ki v sebi skrivajo jedro iz stopljenega sira in kuhanega pršuta.

  1. Najprej pripravi kvasec – toplo mleko zmešaj z dvema žlicama sladkorja in nadrobljenim kvasom. Kvasec pusti pri miru, da se malce dvigne.
  2. Moko, jajci, maslo in sol skupaj s kvascem dobro premešaj, nato pa pregneti v testo, ki naj vzhaja 1 uro.
  3. Od testa odtrgaj kos, težek 60 g in ga z rokami oblikuj v krogec, na sredino katerega postaviš košček sira, zavitega v kuhan pršut.
  4. Testo zdaj spretno zapri, robove pa stisni skupaj, tako da dobiš simpatičen cmoček.
  5. Postopek ponavljaj, dokler ne porabiš vsega testa.
  6. Na pult vrzi pekač in ga pokrij s papirjem za peko. Na njemu iz polnjenih kroglic sestavi praznični venec.
  7. Jajce in dve žlici mleka razžvrkljaj, z dobljeno mešanico pa premaži svoj nedebudni venček.

Svojo zvesto pečico nažgi na 180 ºC in jo razveseli z vencem, ki ga bo pridno pekla 17-20 minut.

Po domu se bodo kmalu začele viti omamne vonjave, ki bodo v kuhinjo zbobnale vse praznično lačne prišleke.

Puhast polnjen venček moraš tradicionalno pomlatiti, ko je še vroč, da ugriz vanj preseneti s tekočim sirovo-pršutastim jedrom.

Zelo redko se pripeti, da kak puhast cmok preživi celo do naslednjega dne - ne skrbi, Božiček trdi, da bo tudi hladen okusen, pogret pa še boljši :)

V košarico
V košarico