Nazaj Natisni

Rižota z rdečim vinom

Čas priprave: 30 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Riž arborio, 300 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Brokoli, 150 g
  • Maslo, 50 g
  • Slanina, 50 g
  • Sir Tolminc, 50 g
  • Rdeče vino, Modra Frankinja, 250 ml
  • Zelenjavna jušna osnova, 1.200 ml
  • Pinjole, 30 g
  • Drobljeni timijan, čajnih žličk: 1
  • Celi črni poper v mlinčku: po želji
  • Riž arborio, 300 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Brokoli, 150 g
  • Maslo, 50 g
  • Slanina, 50 g
  • Sir Tolminc, 50 g
  • Rdeče vino, Modra Frankinja, 250 ml
  • Zelenjavna jušna osnova, 1.200 ml
  • Pinjole, 30 g
  • Drobljeni timijan, čajnih žličk: 1
  • Celi črni poper v mlinčku: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Po Martinovih dneh se rado zgodi, da sem in tja ostane kaka buteljka odprta in neizpraznjena. Preden jo napadeš in se potem veselo maješ naokoli, vino v njej raje zakuhaj v kremno in bogato rižoto s slanino, brokolijem in tolminskim sirom.

  • Jušno osnovo pristavi in segrej do nežnega brbotanja.
  • Široko ponev z visokimi robovi segrej in v njej na hitro popeci pinjole, da porjavijo.
  • Pinjole stresi v posodico, v ponev pa vrzi maslo in na njemu popraži nasekljano čebulo.
  • Ko postekleni, jo razveseli s slanino, narezano na drobne kocke.
  • Mešaj in praži, da se slanina popeče, nakar v posodo streseš riž in frcneš timijan. Ob stalnem mešanju praži, da riž postekleni.
  • Vlij vino, s čimer se začne dolgo in sproščujoče kuhanje rižote. Zdaj moraš približno 15-20 minut skrbno bedeti nad štedilnikom. Vsake toliko rižoto premešaj in ko voda povre, dolij zajemalko jušne osnove.
  • Postopek ponavljaj, dokler riž ni skorajda skuhan, nato pa vanj skrij še brokolijeve cvetke.
  • Čisto na koncu v rižoto vmešaj še nastrgan tolminski sir, po želji pa tudi žličko ali dve masla.
  • Soli in popraj po okusu, nato pa rižoto veselo postrezi.

Na vrh rižote spadajo še popečene pinjole.

Ko se lotiš te nesramno kremne in obarvane rižote, pa si le privošči še kozarec rujnega :)

V košarico
V košarico